Η φύση αυτής της ανατολίτικης αισθητικής στις τέχνες και στην καθημερινότητα, η φύση αυτής της ομορφιάς είναι αυτή των σκιών και του ομιχλώδους, ο όρος γέννησης και ύπαρξής της είναι το σκοτάδι και η ασάφεια, μια ομορφιά που είναι τέτοια γιατί είναι κρυμμένη, και αμυδρή, μισοϊδωμένη σαν μέσα σε όνειρο, αντίθετα με το αντικείμενο της δυτικής ομορφιάς που πρέπει πριν παραδοθεί στη θέα να στιλβωθεί και να φωτιστεί ολοκληρωτικά γιατί μόνον έτσι θα αναδειχθεί σε όλη του τη δόξα.

Junichiro Tanizaki



29.4.21

Αισθήσεις - αφή, γεύση


 

Αγγίζω, γεύομαι, δύο αισθήσεις μαζί, δεν ξέρεις ποια προηγήθηκε, μάλλον το άγγιγμα, τότε που ο μπαμπάς σου σου έδειξε πώς να κλείνεις τις χούφτες σου, ήσουν δεν ήσουν 4 χρονών εκεί στα "βραχάκια της θείας της Κάκιας" και στη σκιά του ευκάλυπτου, να κλείνεις τις χούφτες σου για να παγιδεύεις τα παρεπιδημούντα γαριδάκια, και μετά, σχεδόν τελετουργικά να τα βάζεις ολόκληρα (ήταν δεν ήταν δυο εκατοστά, τρία το πολύ έτσι κι αλλιώς) και φυσικά ζωντανά στο στόμα σου ανασηκώνοντας το κατσαρομάλικο κεφαλάκι σου στον ήλιο και μισοκλείνοντας τα μάτια από την ηδονή της γεύσης του αλατιού-καταλήξαμε λοιπόν: η γεύση ακολούθησε.

Από τότε χάϊδεψες, άγγιξες, ψηλάφησες. Πρόσωπα, μεταξένιες μπούκλες, μεταξένια ρούχα, απαλά κορμιά, άφησες να κυλήσει ανάμεσα στα χέρια σου η άμμος της θάλασσας και το χώμα της γης και δανείστηκες μ’ ευγνωμοσύνη βρύα απ τα γέρικα δέντρα για το νεραϊδόσπιτό σου.

Από τότε γεύτηκες, δοκίμασες. Φίλησες, έγλυψες με τη γλώσσα σου το αλάτι όπως στέγνωνε στο δικό σου κορμί ή στο κορμί ενός άλλου, δάγκωσες απαγορευμένους καρπούς κι άφησες τους χυμούς τους να τρέξουν, να βάψουν τα χείλη σου, να κυλήσουν στο λαιμό σου γεμίζοντάς σε γλυκειά ηδονή κι ας ήξερες βαθειά μέσα σου πως αν λερωθείς θα υπάρξει τιμωρία, αλλά δε σ’ ένοιαξε γιατί ήταν τόσο γλυκό, τόσο όμορφο, τόσο απαγορευμένο….

Κρατάς για το τέλος το πιο όμορφο, γιατί τα πιο όμορφα πάντα έρχονται λίγο πιο πριν απ’ το τέλος…. Ν’ αφήνεις τα δάχτυλά σου να ταξιδεύουν στο πιο απαλό δέρμα του κόσμου-δικό σου πιά, όχι απαγορευμένο. Και να δαγκώνεις το πατουσάκι του Α – «είναι στραβά τα δάχτυλα του ποδιού μου γιαγιά» - έτσι ακριβώς όπως εικοσιπέντε χρόνια πριν δάγκωνες του Μ.

Εντάξει, δε νομίζω ότι πρέπει να έχεις παράπονο…..

7 σχόλια:

  1. Εύχομαι ολόψυχα να αγγίξεις, να χαιδέψεις και να ψηλαφίσεις, να γευτείς πολλά πολλά όμορφα και γοητευτικά κομμάτια ζωής ακόμη.
    Εξαιρετική μου Κάλλη, σου εύχομαι καλή ανάσταση, καλή πασχαλιά να έχεις!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό μου Αστέρι, καλά να είμαστε κι έχουμε ακόμα πολλά ταξίδια να κάνουμε στον ανεξάντλητο κόσμο των αισθήσεων!!! Καλή Ανάσταση και σε σένα, Πάσχα γεμάτο Αγάπη!!

      Διαγραφή
  2. Πόσο όμορφα έχεις την εκφραστική δύναμη Κάλλη να ταξιδέψεις μέσα στη μαγεία των αισθήσεων. Γεύση και αφή αυτή τη φορά. Μοναδικές. Ιδιαίτερες, όπως όλες άλλωστε.
    Και μαζί τους κάνεις και το ταξίδι της ζωής. Τον κύκλο της. Γέννηση, έρωτας, ηδονές, δημιουργία και ξανά απ την αρχή.
    Αφέθηκα στα λόγια σου. Ένιωσα όμορφα. Γαλήνεψα.
    Μου άρεσε πολύ αυτό σου το ταξίδι.
    Κάλλη μου, να είσαι καλά. Καλή Ανάσταση κορίτσι μου με την καρδιά μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η πιό όμορφη περιπέτεια Γιάννη μου, αυτή της ζωής με την βοήθεια των αισθήσεων. Χαίρομαι τόσο που μπόρεσαμε να συνταξιδέψουμε, έστω και σ ένα φανταστικό ταξίδι.
      Καλό Πάσχα, Αγάπη, Χαρά και ανάταση ψυχής σου εύχομαι απ' την καρδιά μου!!

      Διαγραφή
    2. Είμαι τυχερός που μπορώ, μέσα από τη γραφή σου, να ταξιδέψω μαζί σου Κάρρη! Σε ευχαριστώ. Ας είμαστε καλά.

      Διαγραφή
  3. Όλες οι αισθήσεις απαραίτητες για να συλλάβουμε τον κόσμο, αλλά και για να νιώσουμε ολοκληρωμένοι. Ειδικά αυτή η αφή πόσο μας έχει λείψει, με την πανδημία!
    Καλή Ανάσταση, Magpie, με όλες τις αισθήσεις και με όλους τους αγαπημένους σου κοντά σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πόσο δίκιο έχεις Melian, η αφή, η αγκαλιά, το φευγαλέο άγγιγμα στο μάγουλο ενός φίλου, μιας φίλης-το τόσο πλέον στις μέρες μας εύκολα παρεξηγήσιμο άγγιγμα, αυτό μου λείπει κι εμένα πολύ!!
      Εύχομαι Καλή Ανάσταση με εσωτερική γαλήνη αλλά και δύναμη, Αγάπη και Χρώματα!! Καλά να είσαι :-)

      Διαγραφή