Η φύση αυτής της ανατολίτικης αισθητικής στις τέχνες και στην καθημερινότητα, η φύση αυτής της ομορφιάς είναι αυτή των σκιών και του ομιχλώδους, ο όρος γέννησης και ύπαρξής της είναι το σκοτάδι και η ασάφεια, μια ομορφιά που είναι τέτοια γιατί είναι κρυμμένη, και αμυδρή, μισοϊδωμένη σαν μέσα σε όνειρο, αντίθετα με το αντικείμενο της δυτικής ομορφιάς που πρέπει πριν παραδοθεί στη θέα να στιλβωθεί και να φωτιστεί ολοκληρωτικά γιατί μόνον έτσι θα αναδειχθεί σε όλη του τη δόξα.

Junichiro Tanizaki



11.4.20

Magick



Υπάρχει κάτι μαγικό μέσα σ' όλην αυτή τη θλίψη, την καταστροφή, την απώλεια, αν το καλοσκεφτείς.

Σκέψου λίγο την καθημερινότητά σου τώρα. Έχεις κάτι που δεν το είχες πριν. Στάσου λίγο, κοίτα, κοίτα τι κάνεις κάθε μέρα, ξέρω, το κάνεις μηχανικά, πρόσεξε όμως:
Καταπιάνεσαι μ' ένα φαγάκι - έτσι το' λεγε η Εύη Βουτσινά και το κρατώ γιατί κρύβει τόση αγάπη μια τόση δα λεξούλα - ένα απλό φαγάκι, φτωχικό ίσως γιατις μέρες μας, καλομάθαμε βλέμεις με το σούσι και τις ταλιάτες, ας πούμε μελιτζάνες ιμάμ.
Τις κόβεις, τις αλατίζεις, τις στραγγίζεις, έτσι έκανες πάντα Ψιλοκόβεις τα κρεμμύδια και τα σκόρδα, έτσι έκανες πάντα. Μόνο που τώρα δεν βιάζεσαι, κι έτσι, όπως τα βάζεις απ' τη σανίδα στο μπωλάκι, τους δίνεις με το χέρι μια ανακατεψιά, έτσι, ανάλαφρα, σκέφτεσαι, όπως άφθονα και κατάλευκα στριφιγυρνάνε στο χέρι μου, έτσι άφθονα να 'ναι και τα καλά στη ζωή μου, φευγαλέα σκέψη, χαμογελάς - πως μου ήρθε τώρα αυτό - και συνεχίζεις...
Τηγανίζεις τις μελιτζάνες, σε μπόλικο λάδι, ή το κάνεις το φαγάκι σωστά ή το κάνεις υγιεινά, επιλέγεις το πρώτο, έτσι έκανες πάντα. Μόνο που τώρα δεν σε νοιάζει αν θα πιτσιλίσει το λάδι και θα σου κάνει τα πλακάκια χάλια, τώρα χαμογελάς που τις βλέπεις να χρυσίζουν κι αυτές, μ' ένα παράξενο τρόπο δεν πιτσιλάνε, δια δες!
Ανοίγεις το βάζο με την φρέσκια σάλτσα ντομάτας που είχες φτιάξει το φθινόπωρο-με το που ανοίγεις το καπάκι νιώθεις το άγχος που είχες τότε, πέρσι τον Σεπτέμβρη που την έφτιαχνες - πόσες ντομάτες να τρίψεις, πόσα βάζα ν' αποστειρώσεις, μισή μέρα είχες ελεύθερη - τώρα όμως μικρή μου, άδειασε το βάζο μέσα στο τηγάνι με τα κρεμμύδια, δεν έχεις άγχος, δεν έχεις ένοια, κοιτάζεις μόνο το κόκκινο να μπλέκεται με το άσπρο, τ' αρώματα να ξεχείνονται, τ' αρώματα να γεμίζουν το δωμάτιο, πασπαλίζεις αλάτι απ' τη θάλασσα της Κρήτης που σου έφερε ο γιός σου, απ΄τον δικό του τώρα πιά τόπο, και πιπέρι, ζάχαρη δεν χρειάζεται, η δικιά σου γλύκα περισσεύει, αλάτι να ξορκίσει το κακό που βρήκε τον κόσμο μας, πιπέρι για να είναι η ζωή πιό πικάντικη - ναικαλά, πες μου πως η ζωή σου δεν είναι αρκετά πικάντικη, θα μας τρελλάνεις τώρα - αυτά σκέφτεσαι και χαμογελάς, γυρίζεις την κουτάλα με μια ηρεμία που ποτέ δεν είχες, γυρίζεις με τη φορά του ρολογιού για να έρθουν καλά, μην ξεχνιόμαστε, είναι μαγική πράξη το μαγείρεμα σε κάθε μικρή του λεπτομέρεια, πες μου τώρα, τώρα που τέλειωσες με την προετοιμασία και παίρνεις το ψωμί που ζύμωσες κι έψησες νωρίτερα, τώρα που το κρατάς στα χέρια σου και το χαϊδεύεις πριν το κόψεις σε φέτες, πότε ήταν η τελευταία φορά που τα έκανες όλα αυτά και κρυφογελούσες, ή χαζογελούσες, πότε ήταν η τελευταία φορά που χάϊδεψες και μίλησες στο φαγάκι σου;

Οι καιροί δεν είναι απλώς δύσκολοι, έχεις πλήρη επίγνωση του ότι είναι καταστροφικοί, αλλά αυτή η υπέροχη αίσθηση του slow living, αυτή η ηρεμία που σου δίνει ο χρόνος που δεν είχες ποτέ μετά τα δεκαεφτά σου χρόνια, είναι η σανίδα σωτηρίας σου και ξέρω, γιατί σε ξέρω καλά, πως ποτέ δεν θα έχανες την ευκαιρία να πιαστείς απ' αυτήν...







4 σχόλια:

  1. Χρόνος! Σου δίνεται χρόνος. Θα μου πεις χρόνος εξαναγκαστικού εγκλεισμού. Όμως κάθε πράγμα στη ζωή έχει δύο όψεις. Τη δημιουργική και την αρνητική. Και μιας και έχουμε δεδομένο να διαχειριστούμε την αρνητική, μπορούμε σίγουρα να καταφύγουμε σε κάποια πράγματα που είχαμε και τα χάσαμε.
    Αυτήν την εποχή έχουμε το άγχος του αύριο αλλά δεν έχουμε το άγχος της πίεσης του καθημερινού χρόνου.
    Μπορούμε να κάνουμε τις κινήσεις μας.
    Χάρηκα αυτήν την ομορφιά της περιγραφής σου.
    Καλησπέρα Κάλλη. (Το έγραψα σωστά;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιάννη, ολόσωστο τ' όνομα, μην ανησυχείς!
    και ναι, την αρνητική πλευρά προσπαθούμε να την διαχειριστούμε, κι είναι ακόμη διαχειρίσιμη. Η άλλη, είναι αυτή που θα μας δώσει την δύναμη. Να έχεις καλή Κυριακή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να σου πω Κάλλη μόνο αυτό, όλοι οι υπαρξιακοί φόβοι που είχα και δεν ήταν λίγοι μέχρι πριν ένα μήνα, έφυγαν. Για να δεις πώς όλα είναι στο μυαλό. Γιατί αυτό το διάστημα που υπάρχει λόγος για φόβους πραγματικός, ίσως επειδή επικεντρώνεται σε ένα και μοναδικό σημείο, νιώθω πως αν μπορώ να αποφεύγω αυτό το σημείο, να το ξεπερνάω, όλα θα πάνε καλά.
    Ίσως και να είναι μια άμυνα αυτό το αίσθημα ασφάλειας, καθώς ανακατεύεις με την ξύλινη κουτάλα το φαγάκι σου, ή καθώς ακουμπάς τρυφερά το ζυμαράκι για το ψωμί σου.
    Πάντως αν όλα πάνε τελικά που θα πάνε, θα έχουμε να θυμόμαστε πράγματα όμορφα από αυτό το διάστημα, και πιστεύω πως πολλά από αυτά τα όμορφα ήρθαν για να μείνουν.

    Πάω για τα δυό τελευταία επεισόδια από την Ανορθόδοξη στο netflix!

    καλό βράδυ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είναι άμυνα; ίσως είναι επίθεση στους φόβους αυτό που κάνεις, που κάνουμε Στέλλα... Δυνατότεροι θα βγούμε σίγουρα, και πιό σίγουροι για τις δυνάμεις μας. θα μάθουμε καλύτερα τον εαυτό μας. Κρατάω αυτά ως θετικά. Μου αρκούν.
    Βλέπεις ωραία σειρά!! ΄Οταν με το καλό την τελειώσεις, αν μου επιτρέπεις να σου προτείνω να ψάξεις την "Anne with an e".
    καλό βράδυ, καλή Κυριακή:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή